Wat is biologische bestrijding en hoe kan het je helpen?

Author:

Category:

Wanneer je weleens van biologische bestrijding hebt gehoord zal je er misschien niet al te positieve associaties mee hebben. Als mensen verwoesten we natuurlijk al een vrij groot gedeelte van de natuur, waarom zouden we dus nog meer opzettelijk verwoesten? De reden waarom je toch in sommige gevallen moet kiezen voor biologische bestrijding heeft te maken met het feit dat in bepaalde situaties het ecosysteem faalt. Dit heeft te maken met het feit dat wij in de natuur allemaal onnatuurlijke verschijnselen hebben geplaatst. In onze onwetendheid hebben door onze manier van leven bijvoorbeeld ratten en kakkerlakken een ongekend groot speelveld gegreken. Hiertegenover heeft het grote wild een steeds kleiner territorium waar ze het mee moeten doen. Hoe biologische bestrijding hiermee kan helpen lees je dus in dit artikel. Lees dus lekker verder en ontdek handige weetjes. 

Met biologische bestrijding meer biodiversiteit

Als je biologische bestrijding inzet tegen een diersoort dat het al moeilijk heeft om te overleven dan zorg je ervoor dat deze nog dichter tegen uitsterving aanzit. Echter, als je biologische bestrijding inzet tegen overtollige soorten kun je de biodiversiteit juist redden. Het zit namelijk als volgt. Wanneer er bijvoorbeeld een rattenplaag is in jouw buurt en er niets aan gedaan zal worden dan zullen op termijn de ratten meer en meer van het biologische speelveld naar zich toetrekken. De biodiversiteit zal in dit geval dus steeds meer afnemen totdat er misschien nog maar een paar soorten over zijn. Dit is natuurlijk voor niemand goed, behalve voor de ratten dan. Om deze reden kan het heel belangrijk zij om op het juiste moment in te grijpen en de populaties op deze manier te handhaven.

Een goede timing is het halve werk

Zoals je in het vorige stukje ook al een klein beetje hebt kunnen lezen is een goede timing van de interventie dus belangrijk. Als je te laat bent zijn er misschien al andere soorten verdwenen die makkelijk gered hadden kunnen worden. In mijn voorbeeld gebruikte ik verder ratten maar dit kunnen net zo goed engerlingen of de taxuskever zijn. Ik noem maar een voorbeeld dus. Met dit artikel is mijn doel geweest om de lezer te wijzen op de goede kanten van het bestrijden van ongedierte. Wanneer er in de natuur bepaalde aantallen verminderen geeft dit ruimte voor nieuwe soorten om bovenaan de voedselketen te staan. Zo is het ooit met de menselijke geschiedenis gegaan en dus is er niets onnatuurlijks aan biologische bestrijding.

Read More

Related Articles