Tips voor de beginnend tuinier

Author:

Category:

Door de corona-crisis wordt er nu meer tijd thuis besteed, zodoende gaan veel mensen in huis klussen. Maar ook wordt er meer tijd besteed in de tuin. Dit was te zien door de toename van aankopen bij tuincentra. In deze blog worden tips gegeven voor de beginnend tuinier.

De juiste periode

Allereerst is het belangrijk om te realiseren dat niet alle planten in elke periode geplant kunnen worden. Zodoende moet je uitzoeken wat de beste tijd is om jouw plant te planten of je zaadjes te zaaien. Voor de meeste planten geldt dat het najaar het beste is, maar er zijn een aantal planten die beter in het voorjaar geplant moeten worden. Dit zijn meestal de iets meer kwetsbare planten.

De juiste grond

Daarnaast hebben verschillende planten verschillende behoeften. Deze behoeften moeten ze uit de grond en water om zich heen kunnen halen. Het kan dus dat jouw planten in jouw tuin niet goed groeien doordat de pH van de grond te hoog is voor die plant. Zodoende is het belangrijk om te zoeken watvoor eigenschappen van grond belangrijk is voor jouw gekozen plant. Ook kan je natuurlijk tegenovergesteld redeneren. Wat voor grond heb jij en welke planten passen hierbij. Een makkelijke manier is om bij de buren of mensen in de omgeving te kijken welke planten zij hebben en deze zelfde planten te gaan kopen.

De pot

Als je ervoor kiest om een plant eerst in een pot te zetten voordat je deze in de tuin plant, is het daarnaast belangrijk om rekening te houden met de soort pot die je gebruikt. Een nadeel van plastic potten bijvoorbeeld is dat ze niet poreus zijn en dus niet ademen. Stenen potten zijn daarentegen wel poreus. Plastic zorgt er daarentegen weer voor dat het water langer wordt vastgehouden en je dus minder vaak je plant water hoeft te geven. Ook moet je met de grootte van de wortels van de plant rekening houden bij het kopen van een pot. De plant moet namelijk wel de ruimte hebben om te groeien.

Bestrijdingsmiddelen

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om jouw plantjes te beschermen. Er worden diverse bestrijdingsmiddelen aangeboden die proberen te voorkomen dat jouw planten door bepaalde dieren zoals rupsen of bladluizen worden aangetast. Veel van deze bestrijdingsmiddelen bevatten echter veel chemicaliën en die komen in de grond terecht. Probeer zodoende een biologisch vriendelijker alternatief te vinden. Zo zijn lieveheersbeestjes goed tegen het bestrijden van bladluizen. Lieveheersbeestjes kopen is dus een biologische manier op jouw planten te beschermen.

Read More

Related Articles