Huis van stro

Author:

Category:

Twee van mijn vrienden hebben vorig jaar een heel uitdagend project afgerond: ze bouwden hun eigen woonhuis. Zonder architect, zonder plan op voorhand. Ze wilden het totaal anders doen. 

Duurzame woongemeenschap

Samen met een groep andere pioniers besloten ze een duurzame woongemeenschap op te zetten. Vergelijkbaar met Minitopia in Den Bosch, waar 32 mensen de ruimte hebben gekregen zelf hun woning te bouwen, ook al hebben ze dat allemaal nog nooit eerder gedaan.

Vreemde eend in de bijt

Pieter en Nienke waren altijd al excentriekelingen, die graag hun eigen ding deden. Waar andere stelletjes als date een dagje naar de dierentuin gingen, gingen zij samen protesteren tegen dierenleed. Samen een dagje shoppen was er niet bij, liever gingen ze een dagje samen langs kringloopwinkeltjes. 

Dat ze niet in een standaard woonhuis zouden gaan wonen, verbaase me niks. Maar zelf aan de slag gaan brengt een hoop onzekerheden met zich mee.

Zelf bouwen

Niet alleen het financiele kostenplaatje, maar ook bouwconstructief is risicovlol. Voor de woning die Pieter en Nienke voor ogen hadden maakten ze enkel gebruik van natuurlijke materialen. Echter hadden ze beide geen kennis over bouwen. Wel waren het dromers.

De wanden van hun woning wilden ze zelf maken. En dan wel van stro. Iets waar ik mijn wenkbrauwen bij optrok. Maar met een houten frame, en een invulling van stro kan een dampopen constructie worden gebouwd. De wanden zijn vervolgens afgewerkt met leem. Een idee dat ze ooit in een serie over duurzaam bouwen hadden opgepikt, en nooit waren vergeten.

Verrassingen

Tijdens het bouwproces waren er ook de nodige tegenslagen. Allereerst het weer. Je weet natuurlijk nooit wat het weer doet. De eerste maanden hadden ze geluk: het was droog. In razendsnel tempo stond het houten frame van het huis. Maar de laatste week voor het werk dicht zou gaan, ging het hard regenen. En een natte houten constructie met nat stro afstuccen levert sowieso problemen op. Nadat ze een zeil hadden gespannen om de constructie droog te houden, besloten ze het droogproces te versnellen met een hete lucht verwarming. Na twee dagen raakte de aggregaat echter oververhit. Dat betekende helemaal geen stroom meer op de bouwplaats. Gelukkig kon het bouwproject toch doorgaan, dankzij een vervangende aggregaat die snel geleverd kon worden.

Bouwmateriaal opgegeten

Ook was er een dag geweest dat er een groot deel van de voorraad stro ineens was verdwenen. Er bleek een wilde kudde schapen langs te zijn gekomen die  het stro had opgegeten! Daar kon het stel natuurlijk alleen maar om lachen.

Met hulp van vrienden hebben Pieter en Nienke inmiddels hun huisje afgerond en sinds einde van de zomer zijn ze daar woonachtig. Ik bewonder hun doorzettingsvermogen, ondanks alle tegenslagen. En het bewijst dat je wildste dromen realiteit kunnen worden.

Read More

Related Articles