Dingen die je nog niet wist over de eikenprocessierups

Author:

Category:

Jeuk, jeuk en nog eens jeuk. De eikenprocessierups rukt op in Nederland. Afgelopen zomer waren er meer rupsen dan ooit. De bestrijding processierups is dan ook niet eenvoudig. Maar wat doe je tegen die lastige rups?

Allereerst is het van belang te weten wat we kunnen verwachten. De koude lente van dit voorjaar heeft een impact op de eikenprocessierups. Onderzoekers van het Kenniscentrum Eikenprocessierups voorspellen dat we de grootste overlast van de rups kunnen verwachten rond juli. Dat is weken later dan ze gebruikelijk actief zijn. Of er ook minder rupsen zijn, dat is nog maar de vraag… Wat moeten we nog meer weten over de eikenprocessierups?

1. Rups uit het zuiden

Wist je dat de eikenprocessierups vroeger helemaal niet zo veel voorkwam in Nederland? Het oorspronkelijke leefgebied van de rups en vlinder was tot de jaren negentig in Midden en Zuid Europa. De uitbreiding van het leefgebied van de rups heeft twee onderliggende oorzaken. De eerste is klimaatverandering. De tweede is het aanplanten van heel veel nieuwe eiken in Nederland. Als gevolg is de rups nu ook in ons landje te vinden. Eerst alleen in Brabant en Limburg, maar nu overal.

2. Rupsje nooitgenoeg

De naam van de rupsen verklapt al veel over de rups. De eikenprocessievlinder is dol op eiken, en legt haar eitjes het liefst bovenin de zomereik die vaak langs lanen te vinden. De rupsjes die uit deze uitjes komen doen zich ’s nachts te goed aan de bladeren van de eik. De rupsjes bewegen in een soort colonne: dichter achter elkaar, een processie. Dat verklaart de naam van de rups.

3. Kriebelkrabbel

Naast het kaalvreten van de eiken, is de rups vooral lastig door zijn brandhaartjes. De blauwgrijze rug van de rups zit vol met pijlvormige haartjes. Voor ons menselijk oog zijn ze nauwelijks zichtbaar. Maar door de weerhaken in deze haartjes blijven ze stevig zitten wanneer ze ergens op landen. Bijvoorbeeld op je huid. De rups lat zijn haren los wanneer hij zich bedreigt voelt. Dat gebeurt als iemand in de buurt komt.

4. Oude jas

Je hoeft een rups dus niet aan te raken om last te krijgen van de rups. Sterker nog: je kunt ook last krijgen van de rups wanneer je niet in de buurt komt van een levende rups. De rups doet zijn haar-jasje namelijk uit in het najaar. Deze haarjassen blijven liggen rond het nest. Een windvlaag is dan genoeg om de brandharen te verplaatsen. Het vervelende is, is dat deze haartjes jaren lang kunnen blijven liggen. Ze kunnen eenvoudig water of een veld ‘besmetten’, en daar krijg jij last van als je er zwemt of op ligt.

In stedelijke gebieden wordt er veel geld geïnvesteerd in het processierups vrij maken van onder andere parken. Lees hier meer over processierups bestrijden tilburg .

Read More

Related Articles

Verzeker jouw bezittingen tegen schade en ongelukken

Het is goed om waardevolle spullen te verzekeren. Daarom is het handig om te kiezen voor bepaalde verzekering die voor de nodige bescherming zullen...

Van MTO naar klanttevredenheidsonderzoek

Wat is mto? MTO is het jaarlijkse medewerkerstevredenheidsonderzoek. Dit jaarlijkse mto lijkt erg belangrijk. Immers, omdat de tijd waarin werknemers veertig jaar bij hetzelfde bedrijf...

Welke mogelijkheden heb je als je niet helemaal tevreden bent over je auto?

Het is voor een groot deel van de Nederlanders noodzakelijk om over een eigen auto te beschikken. Dat komt doordat je in Nederland veel...

Eenvoudig je sloopauto verkopen doe je via OSW.nl

Komt je auto niet meer door de keuring of heb je er een aanrijding mee gehad waardoor de auto total loss is? Dan heb...