Waar haal jij je kaas?

Author:

Category:

Nederland staat bekend om zijn heerlijke kazen. Vers van de boerderijen komt het zo in de supermarkt terecht en heb jij het op je brood. Geraspte kaas, plakjes kaas of gesmolten kaas, het kan allemaal. Van alle Nederlanders eet 97% wel eens kaas! Dat is natuurlijk een heel groot aantal. De overige 3% procent zal het echt niet lusten of er allergisch voor zijn. Zo'n 40 procent belegt de boterham vrijwel dagelijks met kaas en 37% doet dat 2 à 3 keer per week. Maar niet alleen op brood wordt kaas tegenwoordig gegeten, ook op crackers, rijst wafels en wraps is kaas tegenwoordig erg populair. Maar waar komt al die kaas eigenlijk vandaan?

De productie van kaas

De productie van kaas gaat bij elke kaasboerderij natuurlijk op een andere manier. Maar over het algemeen wordt Nederlandse kaas op dezelfde manier gemaakt. Voor kaas heb je als hoofdingrediënt natuurlijk melk nodig. Dit kan op dezelfde boerderij geproduceerd worden of van een speciale melkboerderij gehaald worden. De melk wordt dan vroeg in de ochtend opgehaald en moet binnen 24 uur verwerkt worden in de kaas. Voor één kilo kaas is er ongeveer 10 liter melk nodig. De melk wordt eerst verhit, daarna wordt er zuursel en stremsel toegevoegd. Het stremsel laat de vaste stoffen in de melk klonteren waardoor de melk zijn vaste vorm kan aannemen. De dikke massa wordt dan vervolgens in kleine stukjes gesneden, dit heet wrongel. De gewassen wrongel wordt nu in kaasvaten onder de pers gezet. En na het persen wordt de kaas in een pekel bad gelegd. Dit zout bad zorgt ervoor dat de kaas steviger wordt, maar heeft ook invloed op de houdbaarheid en smaak van de kaas. Als de kazen opgedroogd zijn van het pekel bad worden ze op houten planken gelegd en worden jonge kazen elke week omgedraaid en oude kazen elke twee weken omgedraaid.

Op je brood

Na dit hele proces wordt het op de boerderij zelf verkocht of komt het bij jouw dichtstbijzijnde supermarkt. Kies jij voor jonge kaas, oude kaas, komijnen kaas of boerenkaas? boerenkaas kopen gebeurt steeds vaker door zijn heerlijk jonge smaak. Maar tegenwoordig hoef je niet eens meer de deur uit om aan lekkere kaas te kopen. Want er zijn ook al speciale kaas webshops waar jij allerlei verschillende kazen kunt bestellen en bij jou thuis laten bezorgen. Kijk daarom is op de kaas webshop lekkerstekaas.nl of er wat voor jou bij zit!

Read More

Related Articles

Een nieuw huis, wat komt er allemaal bij kijken? Lees hier onze tips!

Ben je van plan een nieuw huis te gaan kopen en sta je helemaal in de beginfase van dit proces? Dan kan het soms...

Je gazon maak je mooier met deze tips!

Als je een gazon in je tuin hebt, dan wil je uiteraard dat deze er mooi bij ligt. Om dit voor elkaar elkaar te...

Waarom heb je geen eigen auto nodig als je in de stad woont?

Mensen die in een stad wonen kunnen veel problemen ervaren rondom het hebben van een eigen auto. Er zijn namelijk verschillende redenen waardoor het...

Dingen die je nog niet wist over de eikenprocessierups

Jeuk, jeuk en nog eens jeuk. De eikenprocessierups rukt op in Nederland. Afgelopen zomer waren er meer rupsen dan ooit. De bestrijding processierups is...